Jump to content

Självläns - lösningar


Haddock_
 Share

Recommended Posts

Hej

 

Har ett självlänsproblem på RIB båten, då vid vilande är den kanske 2-3cm över vattnet men när man går i, sätter sig, lastar med besättning så är durken nu ca 2-3cm under vattnet.

 

Så frågan är om någon känner till några bra backventiler eller liknande som är gjorda för självläns och som är gjorda för att vara under ytan, då utsläppen för självlänsen ligger ca 15cm under vattenytan. Andra "system" för att ha en durk under vattenytan är av intresse, hur löser man det, så att det kan självlänsa, även i vilande läge eller som sagt i belastat läge.

Link to comment
Share on other sites

Bygger inte systemet på att utsläppet på durken måste vara över vattenytan? Backventil lär ju inte fungera om vattenytan är över durkytan. På min båt är det en klaff som som öppnar om vatten kommer från durken men den öppnar ju inte om inte vattenpelaren är högre på insidan.

 

image.png.256bbb2b8153624406e430ff83c116b7.png

Link to comment
Share on other sites

Jo, det är det som är problemet...durken är tillfälligt under när man ställer sig bak eller backar eller har passagerare där bak. Tillfälligt alltså, inte hela tiden, och definitivt inte när man kör såklart. Det sitter nån form av gummiklaffar bak som sett bättre dagar, men de är inte täta så problemet, även om de funkade fint, skulle ändå finnas där att det rinner in lika bra som det rinner ut.

Link to comment
Share on other sites

En sån här sitter på min rib, som vid stillaliggande alltid har durken lägre än vattenytan. Den är otroligt nog helt tät och funkar ypperligt.

A52603EA-68A0-4B06-8CD0-35A53B91E490.jpeg

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Aha, och den där sitter under ytan? Läste de är tänkta för att sitta över ytan men om du har dem under så får det bli såna

Link to comment
Share on other sites

Återkoppla gärna efter montering! Jag har också problem då även min båt ligger på gränsen. Funkar fint utan nån ombord, men sen blir det blött.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By continuing to browse our site you agree to our use of cookies