Jump to content

(halv)galen fundering om "akterpropeller"


Recommended Posts

Banarne

Jag har en 30 fot motorbåt, drygt 4 ton, med rak axel och bogpropeller. Tycker överlag att den är ganska bra att manövrera men det skulle vara fint med en liten styrpropeller i aktern också i vissa lägen. Att installera en riktig akterpropeller har jag inga tankar på, men om man kunde dutta aktern lite grann åt nåt håll ibland när man t.ex. vill fickparkera långsides en brygga, eller ta sig ut därifrån. Min bogprop är på 4 hk och den upplever jag som mycket stark, så sådana effekter tror jag inte behövs för det finlir jag funderar på här.

Har sett att Biltema har en liten elutombordare med fjärrkontroll för både fram/back och styrning. Funderar på hur det skulle gå att sätta denna på badbryggan? Man hissar den enkelt upp o ner. Normalt skulle den kunna vara helt uppdragen och om man kommer in i en hamn där man vill använda den är det bara att släppa ner den och köra med fjärren från styrplatsen. Den är på 0,8 hk, 54 lbs, vilket inte är mycket i sammanhanget. Frågan är om den orkar skjuta på något nämnvärt? Jag förutsätter då att det inte blåser speciellt. Tror att dessa ofta har högre dragkraft framåt än back, men man kan ju svänga den så att man alltid kör fram. Den kostar knappt 4000,- och drar max 54 A så den kan ju enkelt kopplas till förbrukningsbatterierna.

Tror ni den skulle orka nåt eller blir det bara en piss i Mississippi?

Link to post
Share on other sites
Banarne
1 timme sedan, Kane sade:

Här finns exempel på användande av elmotorer som akterprop. I detta fall var det 2 polvända som användes, http://www.nbmarine.se/870bygge/akterprop/akterprop.html

Intressant lösning.... Det står att deras 2 motorer tillsammans ger ca 1 hk och båten har ju ungefär samma tyngd som min. Är ändå lite tveksamt till att ha dessa grejer fast monterade under båten. Har för mig ha läst någonstans att dessa små elutombordare ska lyftas upp ur vattnet när de inte används. De kanske inte är gjorde för kontinuerligt liv under vattnet?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By continuing to browse our site you agree to our use of cookies